Από τον Οκτώβρη του 2018 πραγματοποιείται στην Ελλάδα η εκπαιδευτική δράση WeGoSTEM Greece, μέσα από την οποία δίνεται η δυνατότητα σε μαθητές 5ης και 6ης Δημοτικού να φτιάξουν ένα ρομπότ που να ζωγραφίζει. Η ανοιχτή αυτή ενέργεια γεννήθηκε το 2017 στο Βέλγιο από τη σύμπραξη της διεθνής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Dwengo με την βραβευμένη ομάδα SheGoesICT, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία σε όλη τη χώρα με συμμετοχή άνω των 5.000 μαθητών. To 2018 έγινε διεθνής, με τη συμμετοχή άνω των 7.000 παιδιών, εκ των οποίων τα 600 από την Ελλάδα και συγκεκριμένα το νομό Αιτωλοακαρνανίας, μέσα από την οποία δίνεται η δυνατότητα σε μαθητές 5ης και 6ης Δημοτικού να φτιάξουν ένα ρομπότ που ζωγραφίζει!

Το WeGoSTEM διοργανώνεται στην Ελλάδα από το Πρότυπο Κέντρο Ρομποτικής & Τεχνολογίας – Makerlab, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία τελεί υπό την αιγίδα του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού.

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού;

Η Εβδομάδα Προγραμματισμού της ΕΕ είναι μία πρωτοβουλία απλών πολιτών που γιορτάζει τη δημιουργία εφαρμογών και πραγμάτων γύρω μας μέσω της συγγραφής κώδικα. Εκατομμύρια παιδιά, έφηβοι, νέοι, γονείς, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες και φορείς χάραξης πολιτικής συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και μαθήματα σε όλη την Ευρώπη, μέσα από τα οποία έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν νέες ψηφιακές τεχνολογίες, να κάνουν τα πρώτα τους βήματα γράφοντας λίγες γραμμές κώδικα, ή να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στον τομέα της πληροφορικής και του προγραμματισμού.

Από το 2018, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού επιθυμεί να
αξιοποιήσει περισσότερο τον τομέα της εκπαίδευσης, προκειμένου όσο το
δυνατόν περισσότεροι μαθητές να έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με τον προγραμματισμό και να δοκιμάσουν προτεινόμενες δραστηριότητες.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως προτεραιότητα, τη διάδοση του Σχεδίου Δράσης της για την Ψηφιακή Εκπαίδευση και την ενθάρρυνση περισσότερων σχολείων να εισάγουν το μάθημα του προγραμματισμού στη διδασκαλία ως μέσο προώθησης της ψηφιακής εκπαίδευσης στην Ευρώπη.

We Go STEM Greece!

Με την εκπαιδευτική δράση WeGoSTEM Greece, η Ελλάδα γίνεται η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη όπου μαθητές 5ης και 6ης Δημοτικού έχουν την ευκαιρία για 2 διδακτικές ώρες να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν ρομποτικό μηχανισμό με χρήση εξολοκλήρου ανοιχτών τεχνολογιών!

Ο στόχος της δράσης είναι διττός:

  1. Να δώσουμε δωρεάν την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως
    να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο του STEM.
  2. Να ενθαρρύνουμε τους εκπαιδευτικούς να εμπλουτίσουν τη διδασκαλία
    τους με μεθόδους και υλικό STEM, με κατεύθυνση και προτάσεις για την
    εφικτότητα του στόχου σε όλα τα σχολεία της χώρας.

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!

0

Αφήστε μια απάντηση